hoe dakrand van een zadeldak te bouwen

Een zadeldak bestaat uit twee schuine vlakken die voldoen aan de nok of “piek” en rust op de top platen van 2 parallel buitenmuren. In houtskeletbouw, de primaire structurele leden van een puntdak het frame zijn de nok raad van bestuur en de spanten. Waarbij het onderste deel van het dak balken (ook bekend als “dakspar tail”) voorbij de buitenwand, het uitsteeksel vormt een overhang of “dakrand”. Het is mogelijk om de dakrand van bestaande dakframe verkorten bezuinigen het spant staarten. Het is ook mogelijk om de dakrand te vergroten door het installeren van “zuster” of “schurft” spant staart uitbreidingen op de bestaande spanten in lijn met het vlak van het dak. Of doen verbouwen of nieuwbouw, de dakrand heeft dezelfde constructie samenstel, die als volgt wordt beschreven.

Het einde van de dakspar staart wordt gevormd door 2 delen dat de hoek van een rechte hoek. Wanneer het spant op het dak geïnstalleerd is, het onderste “niveau” cut, waarop de bouwkundige constructie zal worden geïnstalleerd, is nu horizontaal, en het einde “schietlood” cut, waarop de fascia is genageld, is nu verticaal. De grootte van de dakrand of de lengte van de overhang wordt bepaald wanneer de patroon uit de voorgesneden dakspanten gelegd. Met alle balken op zijn plaats en het omhulsel van de buitenmuren is geïnstalleerd, bent u klaar voor de eerste stap.

Stap 1 – Zorg ervoor dat de Rafter Tails zijn uitgelijnd

Inspecteer het spant staarten om te zien of ze uitgelijnd. U kunt het schietlood bezuinigingen door spijkeren een lineaire (10 voet of meer) 2 x 4 te controleren om elke spant staart als je zou de fascia. Kijk naar beneden de rand van de 2 x 4. Grote bogen geven aan plaatsen waar het spant staarten zal moeten worden bijgesneden.

Stap 2 – Bevestig een Nailer Board

Zodra u tevreden bent dat de fascia zal gaan op rechte bent, lijnt u de onderrand van een 2-mond-niveau met het niveau knippen van een dakspant staart. Maak een potlood teken op het omhulsel, waar een horizontale lijn van de buitenmuur zou voldoen. Doe dit bij elke vierde of vijfde Rafter, en snap een krijtstreep het aansluiten van de merken. Lijn de onderrand van een lineaire 2 x 4 met krijt lijn en nagelen plat tegen de buitenmuur door de mantel in de noppen voor de gehele lengte van de wand. Dit zal het nagelpistool waarop de “uitkijk” blokken worden genageld zijn. Het nagelpistool wordt geïnstalleerd voordat de buitenmuur materiaal (baksteen, siding) wordt toegepast, zodat het wandmateriaal uiteinden tegen de onderzijde.

Stap 3 – Installeer de Lookout Blocks

Houd een 2 x 4 uitkijk block vlak en horizontaal tegen de zijkant van een dakspant staart, loodrecht op de spijkerapparaat. Scribe het en snijd het gelijk met het schietlood snijden. Als de bovenhoek van de uitkijk blok dringt het dakvlak, zal het moeten worden afgeschuind. Met behulp van dit blok als een sjabloon, snijd een blok voor elke spant staart. Nivellering elk blok met een 2-mond-niveau, installeer de uitkijkposten van teen-spijkeren in de spijkerapparaat en nagelen door het blok in het spant staart.

Stap 4 – Installeer de Fascia Boards

Installeer de fascia op het schietlood bezuinigingen. Gevellijsten variëren in grootte van 1 x 6-1 x 10 en kan worden vervaardigd uit hout of een composietmateriaal. Maak de bovenkant van het dashboard, zelfs met de bovenhoek van het spant staart en spijker in elke spant staart met behulp van headless nagels afwerking. De onderste rand van het dashboard te verlengen onder de onderste rand van het spant staart zodat een ½ inch “lip” wordt verstrekt nadat de koof is geïnstalleerd. Verschijning langs de bovenrand van de fascia zodat het gaat op rechte.

Stap 5 – Installeer de Soffit

Tot slot zet de koof op de onderste rand van elke uitkijk blok. De bouwkundige constructie kan worden gemaakt van massief hout of geperforeerd vinyl. De perforaties zijn bedoeld om zolder ventilatierooster naar buiten.

Wanneer een dakrand hangt over de topgevel is het bekend als een hark. Het wordt gemaakt door uitbreiding van de ruiter voorbij de gevel, een verdubbeling van de laatste spant een spijkeren oppervlak en installeren van een aanvullende spant een afstand gelijk aan de gewenste overhang. Het is bevestigd aan het frame door uitkijk blokken loodrecht en platte genageld aan de 2 aangrenzende eind spanten, gelijk met de bovenrand van de Rafter. De spanten zijn gekerfd, zodat de blokken zijn in lijn met het dakvlak. Soffit en fascia zijn direct geïnstalleerd op het einde spant.